Skip to main content
kesihatanUmum

Cara Untuk Detoks Cok-Cok

By August 19, 2022No Comments
Aku tak pernah anggap diri sebagai pure blood.
Sebab aku sedar diri. Dari lahir je dah kena cucuk itu ini.
Mana datangnya pure blood tu. 😂
Malah aku tak penat nak belajar macam mana aku nak detoks cucuk yang dari lahir tu walaupun aku rasa kesan dia pada aku maybe minimum je. Sebab aku asal budak Felda,memang main tanah,sungai,dan kena cahaya matahari memanjang masa kecik-kecik dulu.
Cuma dulu punya cucuk tak sebanyak sekarang weh. Sikit-sikit dia naikkan. Masa mak ayah kita berapa je,masa kita dah tambah,masa anak kita dah berapa belas,sekarang dekat 20 lebih -hanya untuk yang bawah dua tahun! Gilalah.
Lepas tu pergi sekolah rendah kena lagi,sekolah menengah kena lagi.
Now aku semakin faham kenapa Allah buat aku sampai berhenti bodo2 dari jadi guru pada 2016. Allah nak jauhkan aku dari semua sistem tak guna ni. Allah tak nak aku terlibat. Besar hikmahnya aku berhenti bodo2 wpun 15 tahun dalam bidang perguruan.
Tapi bab pemakanan aku rasa maybe fail sikitlah. Dalam makanan pun diorang taruk macam-macam.
Udara kita pun dah tak ok.
Sayur dan buah kita pun sama jugak.
Kita ni kena serang kiri,kanan,depan,belakang,atas,bawah,semua la.
Jadi apa yang kita boleh buat?
1. Jangan cucuk dah apa jenis v pun,semua sama tak halal,bahaya dan ada benda mudarat yang akan menghantui hidup seumur hidup jika terus ambil-dengan pelbagai masalah kesihatan
2. Jaga makan,elakkan gula putih,elakkan makanan proses.
3. Makan real food,makan set sunnah dan top up dengan supplement jika mampu.
4. Jika tak sihat ikhtiar la dengan apa jua cara alami dan cara yang selamat dan yang penting elakkan sama sekali solusi dari sistem 🐍
5. Kenali badan kita sebab setiap badan tak sama,badan tak pernah menipu. Badan akan bagitahu apa yang dia perlukan,tapi kalau kita tak menyelami badan sendiri,tak ada siapa boleh bantu.
6. Banyakkan grounding,sunning dan hidup macam biasa. Banyakkan interaksi dengan alam. Pokok-pokok tu semua ada frekeunsi yang bagus.
7. Jaga mental dan emosi,usah layan agenda yang sengaja nak melalaikan kita.
8. Banyakkan berpuasa
9. Duduk dalam circle yang sefikrah supaya boleh support dan berkongsi macam-macam sesama sendiri.
10. Buat prepping dan persediaan (bukan prep untuk kiamat macam geng2 batak viral tu duk tulis ye,abaikan je jika mereka tulis macam tu). Fahamkan betul-betul dan buat.
Ok,ini just pandangan aku je la. Banyak lagi kalau ikutkan sebenarnya.
Untuk yang dah terror benda ni biasa,tapi aku tulis ni fokus untuk yang masih mencari info.

Nfam – Pengkaji amatur kampung

Dapatkan Ebook Percuma Sekarang

Daftar sekarang dan terima emel sebaik sahaja saya menerbitkan ebook baru

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

Leave a Reply